نقشه کشی صنعتی
نقشه کشی صنعتی یا همان طراحی صنعتی یکی از رشته های پرطرفدار و کاربردی دانشگاهی است که درهم آمیخته ای از علم و هنر بوده و از گرایشات مختلف آن، به منظور معرفی، طراحی و تولید قطعات، دستگاه ها و ابزارهای صنعتی کوچک و بزرگ استفاده می شود. نقشه کشی صنعتی تاریخچه ای قدیمی داشته و در دوران پیش از میلاد نیز به عنوان یک هنر ارزشمند جهت معرفی ابزارها و قطعات مورد نیاز در ساخت دستگاه های ابتدایی از آن استفاده شده است. این هنر تاریخی و ارزشمند در طول زمان دستخوش تغییرات بسیار زیادی گردیده و در ترکیب با علوم کاربردی مختلف مانند طراحی، قوانین هندسه و ریاضیات توانسته است به شکل تکامل یافته و جامع امروزی مبدل و عنوان نقشه کشی صنعتی را از آن خود نماید.
تاریخچه رشته نقشه کشی و یا طراحی صنعتی
نخستین نشانه های ایجاد و کاربرد طراحی صنعتی در اواسط قرون وسطی در غرب اروپا مشاهده گردید. از آن زمان به بعد با رشد اقتصاد و بال و پر گرفتن تجارت های مختلف در بین تجار و گسترش موقعیت های بازرگانی در مناطق مختلف، طراحی صنعتی پیشرفت سریع و چشمگیری یافته و تقریبا در اواخر قرن شانزدهم به یکی از پرطرفدارترین مباحث و ابزارها جهت بازاریابی، ایجاد اشتیاق و جلب علاقه در مشتریان مشاغل مختلف توسط طراحان آلمانی و ایتالیایی تبدیل گردید.
صنعت نساجی و قفسه سازی از نخستین صنایعی بودند که با استفاده از کتاب های الگوی طراحی شده توسط طراحان آلمانی، به تجار و افراد مشغول به کار در این زمینه در سراسر قاره اروپا معرفی شده و قدم به عرصه تولید و پیشرفت نهادند. رفته رفته کاربرد نقشه کشی صنعتی در بین جمعیت جوامع مختلف بشری شفاف تر شده و دولت ها به حمایت از طراحان صنعتی در حیطه های مختلف پرداختند. فرانسه از جمله نخستین کشورهای حامی طراحی صنعتی بود که توانست با استفاده از این هنر، به تولید و راه اندازی کارگاه های زیادی اقدام نموده و به کسب درآمد بپردازد. در اواسط قرن هجدهم بریتانیا توانست بزرگترین مراکز طراحی و یا نقشه کشی صنعتی را تاسیس نموده و تجار بسیار زیادی را به تولیدات خود فرا خواند. شایان ذکر است که شکل گیری و تکامل طراحی صنعتی و استفاده از اصول مختلف آن، مدیون تلاش ها و نظریات کارآمد و بسیار ارزشمند لئوناردو داوینچی مجسمه ساز و نقاش ایتالیایی و گاسپار مونژ، هندسه دان فرانسوی است.
طراحی و یا نقشه کشی های صنعتی چیست؟
به جرات می توان گفت نقشه کشی صنعتی، یک رشته و تخصص جامع، و ترکیبی از علم و دانستنی های هندسی، ریاضیات، مبانی مهندسی، مکانیک، گرافیک، نقاشی و از همه مهمتر اصول طراحی و هنر است. این رشته کاربردی امروزه در کشورهای صنعتی جهان مانند آلمان حرف بزرگی برای گفتن داشته و استفاده از آن، جهت خلق یک محصول صنعتی ویژه و قابل توجه، نیازمند کسب اطلاعات و آگاهی در زمینه های مختلف و مرتبط با این رشته است. طراحی و یا نقشه کشی صنعتی، علمی جدایی ناپذیر و وابسته به هنر بوده و با حذف اصول طراحی و هنری از آن، معنایی نخواهد یافت.
کاربرد نقشه کشی صنعتی
امروزه طراحی و نقشه کشی صنعتی در مقایسه با گذشته، تغییرات بسیار زیادی داشته و گسترش ابزارهای کامپیوتری مانند نرم افزارها و برخی از ابزارهای جانبی، رنگ و لعاب دیگری به این علم بخشیده و منجر به پیدایش گرایشات جدید و تکامل هرچه بیشتر این رشته کاربردی شده است. به شکل کلی می توان بیان نمود که کاربرد اصلی طراحی و نقشه کشی صنعتی، بررسی و تعیین ویژگی های کمی و کیفی یک محصول جهت کاربرد در صنعت و تولید آن به روش های صنعتی مختلف است. طراحی از مهمترین و نخستین مراحل خلق و تولید یک محصول صنعتی به شمار می آید که بیانگر افق کاربردی آن محصول بوده و تعیین کننده موفقیت و دم موفقیت محصول تولید شده است.
جایگاه نقشه کشی صنعتی در صنعت چیست؟
نقشه کشی صنعتی، تخصصی جهت بیان مهارت ها، خلاقیت ها و افکار سازنده طراحان است که از ذهن بیرون آمده و به شکل زبانی گویا و هنرمندانه به تصویر کشیده می شود. نقشه کش صنعتی با زبانی اختصاصی و علمی ویژگی های مهم معرفی، کاربرد و ساخت یک محصول مانند شکل هندسی، نحوه اتصال اجزا و ترکیبات تشکیل دهنده به یکدیگر، مشخصات ساختاری و سایر اطلاعات مورد نیاز در ساخت یک سازه، قطعه، دستگاه و یا ماشین را در اختیار صنعتگران قرار می دهد. نقشه کشی و طراحی صنعتی پیش درآمدی بر تولید قطعات، ماشین ها و ابزارهای صنعتی بوده و تاثیر بسیار زیادی در سهولت تولید محصولات صنعتی خواهد داشت. به شکل کلی می توان گفت طراحی صنعتی کمک شایان ذکری به پیشرفت صنعت نموده و توانسته است مشکلات پیش رو در این زمینه را مرتفع سازد
مراحل اصلی در طراحی و نقشه کشی صنعتی
به منظور طراحی صنعتی، و تولید یک محصول موفق و کاربردی، احتیاج به رعایت برخی از مراحل و اصول مهم می باشد که مهمترین آنها به شرح زیر هستند:
- ارزیابی و پژوهش های گسترده بازاری در زمینه محصول و کالا مورد نظر
- بررسی و آنالیز نمونه های مشابه محصول مورد نظر در صورت وجود در بازار
- تعیین و بررسی هدف از تولید محصول و کاربرد آن در صنعت
- ارائه ایده های طراحی توسط متخصصین این رشته
- آغاز مراحل سه گانه طراحی و تکامل طرح
- پیاده سازی طرح محصول توسط نرم افزارهای تخصصی در کامپیوتر (این مرحله اهمیت بسیار زیادی داشته و بیشترین زمان در فرآیند طراحی محصول را به خود اختصاص می دهد. در این مرحله، می توان به آنالیز کامل محصول و مشکلات آن را برطرف نمود).
گرایش ها و شاخه های مختلف نقشه کشی صنعتی
طراحی صنعتی دارای گرایشات کاربردی بسیار زیادی بوده و قادر به طراحی کالا و محصولات مختلف در زمینه های متفاوت به شرح زیر است.
- طراحی محصول
از مهمترین گرایشات رشته نقشه کشی صنعتی می باشد که بیشترین کاربرد را در صنایع مختلف داشته و توسط افراد متخصص در این شاخه از علم طراحی صنعتی، ماشین آلات، قطعات صنعتی، سازه ها و لوازم خانگی طراحی خواهند شد.
- طراحی محیطی
یکی دیگر از گرایشات بسیار کاربردی این رشته، طراحی محیطی بوده که در ارتباط با طراحی و نقشه کشی تجهیزات شهری، اماکن عمومی، پارک ها و فضاهای داخلی است.
- طراحی خودرو
شاخه ای از علم نقشه کشی صنعتی که در چند سال اخیر پیشرفت های چشمگیری داشته و در صنعت خودروسازی اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت. افراد متخصص در این زمینه به طراحی نمای خارجی و تجهیزات داخلی خودرو خواهند پرداخت.
- طراحی دکوراسیون، طراحی بسته بندی و طراحی اصلاحی
طراح صنعتی موفق چه ویژگی هایی دارد؟
طراح یا نقشه کش صنعتی به شخصی گفته می شود که با استفاده از نرم افزارهای مختلف کامپیوتری و دانش کافی در زمینه های مختلف مهندسی و هنری به طراحی کالا و یا محصول مورد نظر پرداخته و آن را به منظور ساخت بهینه می سازد. داشتن خلاقیت، ابتکار، ذوق هنری و ایده پردازی از جمله ویژگی های بسیار مهم و قابل توجه برای یک طراح صنعتی موفق بوده و کمک بسیار زیادی به افزایش کیفیت و ابداع در طرح های وی خواهد نمود. تسلط به تمامی نرم افزارهای نقشه کشی صنعتی در زمینه های مختلف این رشته، علاوه بر اینکه یک ضرورت به شمار می آید، امتیاز ویژه ای بوده و به کسب موفقیت در طراحی محصول توسط یک طراح صنعتی کمک شایان ذکری خواهد نمود.
نرم افزارهای مورد نیاز در نقشه کشی صنعتی
- نرم افزار اتوکد Auto CAD
از قدیمی ترین و پرطرفدارترین نرم افزارهای مورد استفاده در نقشه کشی صنعتی، نرم افزار اتوکد است. از این نرم افزار در رشته های عمران، مکانیک و صنایع نیز استفاده می شود. اتوکد یکی از بهترین نرم افزارهای رسم و طراحی در محیط دو بعدی می باشد. این نرم افزار در بیشتر شرکت های طراحی و نرم افزاری مقدماتی و حرفه ای مورد استفاده قرار گرفته و همچنان نقش بسیار مهمی در کارخانجات صنعتی مختلف خواهد داشت.
- نرم افزار Solidworks
این نرم افزار یکی از حرفه ای ترین و تخصصی ترین نرم افزارهای موجود در زمینه طراحی و نقشه کشی صنعتی است. از ویژگی های بسیار مهم این نرم افزار، علاوه بر ترسیم و طراحی حرفه ای، امکان مونتاژ و اتصال قطعات مختلف سازنده یک ماشین و یا قطعه بزرگ تر است. این نرم افزار طراحی ها را در محیط های سه بعدی انجام داده و قابل اتصال به سایر نرم افزارهای تحلیلی نیز می باشد. این نرم افزار دارای سهولت آموزشی و کاربردی بوده و از قدرت اجرایی بالایی برخوردار است.
- نرم افزار CATIA
این نرم افزار قابلیت طراحی قطعات پیشرفته و پیچیده را داشته و بیشتر به منظور شبیه سازی از آن استفاده می شود. کاربرد اصلی این نرم افزار از زمان طراحی آن، در تولید قطعات فضانوردی، خودروسازی، کشتی سازی و صنایع بزرگ دیگر بوده است.
الگوهای مختلف طراحی صنعتی
طراحی صنعتی در زمینه های متفاوت از الگوها و سبک های مختلفی تبعیت نموده و مجموعه ای از تعاریف، ویژگی ها و اصول را مورد استفاده قرار خواهد داد. الگوهای طبیعی مورد استفاده در این علم، واقعی تر بوده و با استناد از زندگی عادی موجودات زنده می باشند؛ در مقابل الگوها و سبک های آینده با استفاده از فاکتورها و المان های مدرن و تخیلی طراحی خواهند شد.
امروزه سایت های بسیار زیادی در زمینه فعالیت های مختلف مرتبط با طراحی و نقشه کشی صنعتی، تاسیس شده اند که فعالیت خود را به شکل حرفه ای و کارآمد در زمینه طراحی محصولات و کالاهای مختلف در زمینه های متفاوت آغاز نموده و تلاش خود را به منظور کسب رضایت مشتری و مراجعین به سایت، به کار گرفته اند. سایت ما یکی از سایت های فعال در زمینه انجام سفارشات نقشه کشی و طراحی صنعتی بوده که با داشتن کادری مجرب و متخصص در این زمینه قادر به طراحی های حرفه ای و رضایت بخش برای شما عزیزان خواهد بود.